TV4 Nyheterna logo

Matsvinnet fortsätter – så mycket slänger svenskarna i onödan

AI Analys
Nyheten handlar om en positiv händelse där lokala PRO-föreningen ordnar fest med mat som annars skulle slängas, vilket främjar samarbete, hjälp och minskar matsvinnet.

Det är december och i Bygdsiljum i Västerbotten vankas det så kallad restfest, även om man hellre kallar det adventsfest den här gången. Det är den lokala PRO-föreningen som bjuder in till fest, och nu är det männen som lagar maten. – Jo det går bra! Vi träffades igår och la upp planeringen. Det svåra är att bli klar med den pressade potatisen i tid, säger Roland Lindberg, ordförande i föreningen. Hushållen slänger mest mat Den lokala ICA-handlaren hade problem med svårsåld mat som var nära bäst-föredatum och kom med idén att PRO skulle få maten för att kunna ordna fest. – I början åt jag och min fru allt som annars skulle slängas, och så frös vi in. Men til slut blev frysen full och då fick vi idén att ge maten till PRO, säger Marcus Remstam som har drivit ICA Nära i drygt ett år nu. Förra året slängdes lika mycket mat som tidigare år, trots att målet är att det ska ha minskat med 20 procent mellan 2020 och 2025, visar nya siffror från Naturvårdsverket. Mest mat slängde hushållen – 45 kilo oätliga rester och 16 kilo som hade kunnat ätas. Totalt slängdes 880 000 ton livsmedelsavfall, vilket påverkar miljön negativt, enligt myndigheten. ”Gör storkok och fryser in” I bygdegården i Bygdsiljum är det full fart, allt ska vara klart tills gästerna kommer. Juldekorationerna ska vara på plats, vinet ska vara upphällt och såsen ska vara klar. Roland står och rör i kastrullen. – Mmm, den smakar riktigt gott! säger Roland och fortsätter: – Hur mycket mat tror du vi kastar i Sverige helt i onödan? Jag menar om du går till dig själv hemma... som du skulle kunna använda. Men problemet är ju att det inte får bli dåligt så att säga utan ta det i rätt tid! Och det är det vi försöker göra. Ing-Marie Häggmark är kassör i föreningen. Hon tycker att det är mycket viktigt att ta hand om all mat. – Jag gör storkok och fryser in, vi ser till att äta rester och blir det över så får hönsen mat!

Gillade du denna positiva nyhet?

1